Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Dra Jesus inn i sentrumAlexander Botn er ungdomspastor i Pinsekirka Filadelfia Ålesund
Copyright
: Privat

Dra Jesus inn i sentrum

 
 
 
 
Av Alexander Botn
Publisert 25. September 2014
Hva kjennetegner et ungdomsarbeid og en menighet der Jesus stadig dras tilbake til sentrum?

Jeg er overbevist om at våre ungdomsgudstjenester skal være fulle av humor, glede, underholdning og dans, men straks noen av disse elementene er hovedgrunnen til å samles blir ungdomsarbeidet tamt, lite attraktivt, og ikke minst, kraftløst! Ingenting er bedre enn å se ungdommer få øynene opp for hvem Jesus er, for så og vie livet sitt til han! Når ungdommer oppdager Jesus og lærer seg «livets vei», kommer gleden, iveren og dansen som en naturlig konsekvens (Sal 16,11)!

Skal et ungdomsarbeid vokse og bære noe som helst frukt er det en ting som er helt sikkert, nemlig at vår oppgave som pastorer og ledere er å hele tiden dra Jesus tilbake i sentrum! Ofte blir vi så opptatt av metoden at innholdet blekner. Vi kopierer det som ser ut til å fungere i storbyer eller utlandet uten å kopiere hjertet bak, og da blir det tamt!

Young and Free i Australia og Rocknations i England er fantastiske ungdomsarbeid fulle av energi, glede og dans. Miljøene er attraktive og fulle av liv. Fristelsen er stor til å se etter metodene som gjør at arbeidet vokser. Vi leter etter den nye dansen, den nye sangen, den nye ”lingoen”. Hemmeligheten, tror jeg, ligger hos lederne bak som er helt og fullt overgitt til Jesus og som drar fokuset tilbake til Han om og om igjen.

I Ålesund bruker vi mange hjelpemidler for å gjøre det enkelt for ungdommer å koble seg på Gud, men alle disse tingene må være elementer som kommer ut i fra vår lidenskap om å dele Jesus med dem! Her er noen kjennetegn som tilsier at Jesus er i sentrum

 

1. Krystallklar forkynnelse

Det er stadige oppslag i aviser om at ungdommer i dag er mer stresset enn noen gang før. De som kommer inn dørene våre kan komme fra vanskelige familiebakgrunner, være ungdommer som sliter med depresjon, har dårlig selvbilde, stresses av karrierejag og så videre.

I Ålesund gjør vi det slik at både lovsangslederen og taleren starter med å sette fokuset på Jesus. Unge i dag trenger å høre at man kan stole på Jesus. Uansett bakgrunn eller bagasje så er det én som er større enn en hver omstendighet. Jesus er svaret! Vi må tro det og si det.

 

2. Liv som forvandles

Første gang disippelen Peter møter Jesus utfordrer Jesus han til å legge fra seg alt og følge han. Der og da kan det ha kostet mye, men hadde Peter bare visst hvilken reise han var innbudt til å være med på, ville han aldri vært i tvil. Å få være Jesu læregutt i tre år, se mennesker bli helbredet, være øyenvitne til Jesu undervisning og ikke minst, gå på vannet! For en utvikling! På tre år er Peter blitt et helt annet menneske! Fra fisker til menneskefisker, fra uvitende til en av Bibelens fremste personligheter. Denne reisen er det vi må hjelpe ungdommer å starte på.

Jeg prøver ofte å male bildet av hvor mine ungdommer kan være om tre år, om bare de går «all in» og tar et standpunkt på å følge Jesus. Er man villige til å legge fra seg alt og gå inn i den hensikten man var skapt for å leve for – der er det mest spennende livet, uansett om man blir pianist, professor eller pastor.

Når unge mennesker begynner å oppdage Jesus, fremfor å bare ha tilhørighet til et miljø, skjer endringer i livsførsel og prioriteringer. Når ungdommer drives av sin Jesus-lidenskap eksploderer kreativiteten og drivkraften til å gå nye veier og bli kreative i å nå sine venner for Jesus. Å se ungdommer fra en ikke-kristen bakgrunn komme inn i ungdomsmiljøet vårt, oppdage Jesus og bestemme seg for å følge han, er det beste som finnes. Det skjer ikke om de bare oppdager et miljø, et kult opplegg eller en vennegjeng. De må oppdage Jesus!

 

3. Hovedfokus på de som enda ikke går der

Jesus er svært tydelig på at det ikke er de friske som trenger lege, men de syke. Om

ungdomsarbeidet vårt skulle strippes ned til å dreie seg om kun én ting ville jeg sagt at vi eksisterer for de som enda ikke går her. Jeg tror at den beste måten å undervise, trene og utfordre de som allerede går i miljøet, er å hele tiden hjelpe dem å ha fokus på de som enda ikke har oppdaget Jesus.

Samtidig ser jeg også at jo mer mine ledere setter Jesus i sentrum av livene sine kommer

lidenskapen for de utenfor naturlig. Å ha et slikt fokus har i vårt tilfelle også kommet med en god dose røyklukt og banning. Det er helt bibelsk at Jesus tiltrakk seg syndere (Luk 15,1). Så lenge man fortsetter å dra Jesus inn i sentrum ser jeg på det vi opplever som et sunnhetstegn.

 

4. Har ingen å miste

Om Jesus får være sentrum er det ikke mulig å være likegyldige til de som forsvinner ut av miljøet!

På samme måte som Jesus ikke bryr seg om hva mengdene sier for å være gjest hos Sakkeus, trenger vi som ledere å være uredde i å vise åpne armer og hente inn igjen de som glir bort.

Ordspråkene snakker om å merke seg hvordan buskapen ser ut. Som pastor har jeg gjort dette til en av mine viktigste oppgaver. Man klarer uansett ikke å ha oversikt over alle når miljøet vokser, men på en eller annen måte skal alle oppleves å bli sett! Når miljøet blir større må det være flere enn én som har denne tankegangen.

Den eneste gangen vi ser Jesus fortelle tre lignelser på rad om det samme temaet, er når han snakker om de som har gått seg bort. Historiene om sauen, mynten og den bortkomne sønnen i Lukas kapittel 15 handler alle om det verdifulle som er forsvunnet, den store innsatsen for å finne tilbake og festen som arrangeres når det tapte er funnet. Å ha et slikt tankesett kan føre til at man må stå opp midt på natten for å hente han

som er full på fest eller å invitere en som er glidd litt ut av miljøet på kaffe. Ikke med pekefinger, men med kjærlighet og nåde!

 

5. Bygger neste generasjon

Jesus utfordret oss som tror på at vi skulle gjøre større ting enn han når han dro opp til himmelen. Jesus var ikke redd for at etterkommere skulle overgå han. Jesus visste at om verden skal nås, må neste generasjon alltid bli sterkere. Som ungdomsledere og pastorer må vi hele tiden tenke at de som kommer etter oss skal nå lengre enn vi klarte. De må tale med en større lidenskap enn vi gjør, de må ha en større lidenskap for de utenfor enn det vi har, de må fortelle flere om Jesus enn vi klarer.

Det er utfordrende å tenke slik, men det er helt nødvendig om Norge skal forandres!

 
 
Powered by Cornerstone