Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Rytme og sesonger i lederens livFoto: Shutterstock.com

Rytme og sesonger i lederens liv

 
 
 
 
Publisert 04. April 2014
Hvilken sesong har Gud deg i nå, og hvordan responderer du på det, spør Imi-pastor Egil Elling Ellingsen.

I IMI-Kirken snakker vi jevnlig om å ha en god rytme i livet. Det er så lett for oss mennesker å tro at jo hardere vi står på, jo mer frukt bærer vi. 

I Bibelen møter vi en annen måte å leve på. Helt fra skapelsen av ser vi at Gud legger opp til å starte uka vår med en hviledag. I Jesu liv ser vi dette levd ut i måten han han stadig trekker seg tilbake for å være alene med sin Far. 

I Johannes 15 gjør Jesus dette krystallklart når han sier: «Den som blir i meg og jeg i ham, bærer mye frukt.» Det er ikke slik at jo hardere vi jobber, jo mer frukt blir det. Når vi arbeider fra hvilen i Gud, da blir det frukt. 

Med dette som utgangspunkt trenger vi å snakke om hvordan en sunn og god livsrytme ser ut. 

Noen spørsmål å stille kan for eksempel være: 

* Hvordan har hvile, og tid til å være i Ham sin plass i våre dager, uker, måneder og år? 

* Finner vi rom til å stoppe opp i løpet av dagen? 

* Holder vi hviledagen hellig? (Eller spurt på en annen måte: har du en hviledag i uka di?)

* Tar vi tider til lengre avbrekk i løpet av et år? 

Mer enn å bli veldig avanserte, handler det om å finne noen enkle, gjentagbare praksiser vi kan holde faste på uansett hva som ellers skjer i livet. 

Bære frukt og beskjæres

Å lage en god rytme for livet betyr imidlertid ikke at alle dager og uker er like. Jesus sier: «hver grein som bærer frukt, renser han, så den skal bære mer.» (Joh 15,2). 

Mens en sunn livsrytme ligger som et godt fundament uansett omstendighet, går livet vårt også i ulike sesonger. Det vil være faser som, med Jesu ord, handler om å bære frukt. Da er det gjerne en fase for å stå på litt ekstra. Velge å trø til, selv om det egentlig kunne vært godt å ta en pust. Og oppleve at det er gjennombrudd. 

Men det vil også være faser som, med Jesu ord, handler om beskjæring. At aktiviteten skjæres tilbake, og du får mer rom til å hvile og være i ham. Hvor det som skjer på utsiden kanskje ikke virker så spennende, men hvor det som skjer på innsiden er desto mer viktig.

Å forstå hvilken sesong du er i, og omfavne den i stedet for å motarbeide den, er en nøkkel. Hvis det er tid for å bære frukt, og du ikke griper sjansen til å gå inn åpne dører, kan du gå glipp av mange muligheter. Hvis det er tid for å hvile, og du forsøker å kjempe mot og produsere mer, får ikke Gud rom til å gjøre det i deg som i neste omgang setter deg i stand til å kunne bære mer frukt.

Noe av det jeg har fått lære og erfare mens jeg går, er hvor frigjørende det er å forstå når Gud ønsker å ha meg i spesielle sesonger, og omfavne det som da skjer. Ikke alltid klarer jeg å se det selv, derfor er det å snakke om hva Gud gjør i livet med noen andre helt avgjørende. Ved å ikke kjempe i mot, se alle problemene i en slik sesong, men gripe fatt i det Gud gjør, har nytt liv vokst fram.

Hvilken sesong har Gud deg i nå, og hvordan responderer du på det?

(Mye av det jeg har lært om rytme i livet, har vi lært av Mike Breen. Les gjerne hans book «Å bygge disippelkultur», eller en mer oppdatert engelske utgave: «Building a discipleship culture» for å lære mer om dette. )

Rytme og sesonger i lederens liv 

Egil Elling Ellingsen er pastor i Imi-kirken i Stavanger. Ellingsen har også skrevet flere bøker og brenner for misjonale fellesskap og menighetsplanting.

Teksten er tidligere publisert på http://lederblogg.imikirken.no/

 
 
Powered by Cornerstone