Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Menighetsaktivitetens livssyklusThor-Einar Krogh er pastor i Evangeliehuset i Porsgrunn Foto: David André Østby

Menighetsaktivitetens livssyklus

 
 
 
 
Publisert 14. November 2013
Har menigheten din behov for en opprydding?

I organisasjoner og kirker som har blitt noen år gamle finnes det en fare for at det har blitt lagt til nye områder og aktiviteter som gjør at organisasjonen bruker for mye energi og ressurser på feil ting.

Forskjellige områder av menighetslivet er i forskjellige livsfaser. Noen er levende og pulserende, andre mangler ildsjeler og engasjementet som en gang fantes der.

Utfordringen som leder er å være i stand til å identifisere hvilke livsfase de ulike aktivitetene i kirken er i og ta de nødvendige stegene for å sørge for at aktiviteten står i forhold til tiden man lever i og ressursene som finnes internt, både immaterielt og materielt.

Så hva gjør man når det desperat trengs endringer, men røttene strekker seg dypt inn i fortiden?

Da må du som leder ta en bestemmelse om å gjøre følgende:

- Identifiser og begrav enhver aktivitet som har vært død lenge, også de som holdes kunstig i live. Dra ut kontakten og gi de en verdig kristen begravelse. Noen vil ikke sette pris på det, men det er prisen for lederskap. Enhver aktivitet har sine tilhengere selv om den har vært død lenge. Du må begrave de døde så stanken ikke ødelegger hele sammenhengen.

- Identifiser og utsult de områdene som ennå ikke er døde, men som burde vært det. Dette er tjenester og aktiviteter som ikke lenger fyller sin hensikt, men som tar energi og ressurser. Problemet er at disse aktivitetene har for mange tilhengere til at du kan begrave de. Du utsulter det gjennom å begrense tilgang på ressurser, markedsføring og synliggjøring. Dette vil selvfølgelig bety noe motstand og frustrasjon, men dersom du ikke gjør dette så vil du ikke ha nok ressurser og energi til å skape fremtiden.

- Identifiser og la være i fred de områdene er litt ute av kurs i forhold til visjon og retning, men som fremdeles utgjør en betydelig forskjell i folks liv. Dette steget er lett å ignorere for de som er mest ivrige på forandringer og på å skape fremtiden. Dersom man er for rask med å legge ned noe som fungerer for å erstatte det med noe man tror vil være bedre, så står man i fare for å sabotere fremtiden med å skape unødig polarisering. Selv om det gjør at endringene går saktere, så er det viktig å tillate at disse aktivitetene fortsetter til de eventuelt dør en naturlig død. Dette vil øke mulighetene for langsiktig gevinst av endringer.

- Identifiser og gi næring til fremtiden. Gi ressurser til de områdene du vil skal lykkes. La både mennesklige ressurser og økomomiske ressurser følge den visjon man har for fremtidens kirke. Da kan du ta et steg tilbake og tålmodig vente på at det nye skal slå dype røtter i organisasjonen. Hvis det håndteres rett vil det vokse og det vil tydeliggjøres at identifiseringen av livsfaser var avgjørende og rett.

Ironisk nok vil fremtidige ledere muligens se på de tingene du introduserte som noe som stjeler energi og fokus fra det som ligger i deres hjerte. Da er tiden inne for at livssyklusen fortsetter og at de gir dine gode ideer en verdig begravelse.

Det er slik det fungerer med endring og innovasjon. Gårsdagens løsninger er nåtidens hinder og dagens løsninger vil bli morgendagens problem.

Det forklarer hvorfor yndlingsverset mitt i bibelen er ”velsignet er de fleksible, for de vil overleve” Jeg har for så vidt ikke funnet det verset ennå, men jeg er sikker på at det må finnes der inne et sted.

 
 
Powered by Cornerstone