Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Tidløse hemmeligheter for ledere i Guds rike. Del 2
Copyright
: Pressefoto OKS

Tidløse hemmeligheter for ledere i Guds rike. Del 2

 
 
 
 
Publisert 02. August 2013
I del to av sin serie kommenterer Åge Åleskjær alt fra lederens familieliv, til politikkens plass i menigheten. Les om hva Åleskjær vil si til dagens menighetsledere.

DEL 2…..

1)  FINN DIN PLASS I LEGEMET.

Når man forstår mangfoldet i Guds rike, og respekterer at Jesus er sjefen, vil en god leder ha en ydmyk holdning  til resten av Kristi kropp. Om man ikke er våken her, vil man lett ende opp som en som må mene noe om alt og alle, og som dermed kan komme i skade for å dømme en annen manns tjener.

Paulus er så radikal på dette at han ikke engang er villig til å dømme seg selv før tiden, den dagen da Herren selv skal gi den ros hver enkelt har fortjent. Dette er nok det feltet jeg synes vi ledere synder mest mot i den kroppen vi selv tilhører, og jeg tar meg selv med. «Døm ikke noe før tiden,» er Ordets klare beskjed.

Det betyr ikke at man skal godta alt og alle, og ikke ha synspunkter på det som rører seg i Kristi kropp. Men om vi forstår Guds ordninger, vil vi ikke ha behov for å bedømme alt og alle. Vi vil heller passe på at vi selv holder oss til det kallet og mandatet vi fikk, og finner vår plass i legemet. Det er nemlig alltid noen som er over oss i Herren, og vi må ha respekt for dem.

Hemmeligheten til å være en god leder er å forstå at autoritet kommer ved at man selv er under autoritet! Ingen er sjef overalt der man kommer, og det er helt livsnødvendig å være ydmyk overfor det.

 

2)  GI DET VIDERE.

Lederskap er å gi det videre, fostre andre som er i stand til å lede. 2. Timoteus 2:2 er et kjent vers som setter fokus på at Ordet, budskapet, skal gis videre til andre som er i stand til å lede andre.

En leder vil alltid se etter andre potensielle ledere, og ta tid med dem. Jesus brukte svært mye tid med de 3, de 12 og de 70 andre, SAMTIDIG som han var apostel, profet, evangelist hyrde og lærer. Han er vårt forbilde.

 

3)  DEN ALLER VIKTIGSTE TJENESTEN.

Lederskap kan bli så travelt og altoppslukende at man glemmer TJENESTEN med stor T. Det finnes nemlig en tjeneste vi alle har. Bibelen kaller det forsoningens tjeneste. Det er vår oppgave nummer en: Å lede mennesker til å bli forsonet med Gud.

2. Kor 5:19 sier at "Gud var i Kristus og forsonte verden med seg selv, og ga oss forsoningens tjeneste". På Jesu vegne vil vi føre mennesker til fred og forsoning med Gud. På godt norsk heter det å vinne nye, å fiske mennesker, og nå utenfor den dammen vi hele tiden plasker i.

Som pastor var det en stor oppdagelse å gå utenfor de vanlige rammene for å nå nye. Ikke alle forstod hva vi gjorde da vi sponset idretten og holdt vielser i Outlaws og Hells Angels, men evangeliet nådde mennesker vi ellers aldri hadde sett bli frelst.

Her vil Gud lede den enkelte leder, ikke forsøk å kopiere andre. 

 

4)  HOLD PARTIPOLITIKKEN UTE AV MENIGHETEN

Som ledere er vi samfunnsengasjerte mennesker.

Guds menighet er kalt til å ha en profetisk røst inn i alle lag av folket. Derfor det fint at kristne mennesker er lys og salt i alle verdener, og det er en velsignelse når kristne blir ledere i ulike verdener, både i samfunnsliv, bedrifter, skoler og politiske fora.

Men for en Ordets forkynner er det viktig å forstå at man er til for hele folket. Derfor er min personlige mening at en forkynner og leder må være bevisst sitt kall. Det betyr at han må holde en armlengdes avstand til politikken.

Billy Graham ble spurt om han ikke burde stille som presidentkandidat i USA. Den kloke leder sa: «Hvorfor ta et steg ned?» Jesus sa: «Mitt rike er ikke av denne verden.» 

Personlig fikk jeg et veldig klokt råd av Bjørn Bergmann når det gjaldt å bli for tett på hverdagen i den kristne skolen vi driver. Han sa: «Husk på at en pastor skal være pastor for både foreldrene og rektor og lærerne. Da er det klokt å være såpass unna konflikter og ting som oppstår i skolens hverdag, og heller sørge for at de rette lederne tar det ansvaret. Da kan både foreldre, skolepersonale og elever oppleve at pastoren er deres.

Kloke ord som jeg tror også kan overføres til hvor tett på politikken en pastor bør være. I en menighet vil det alltid være ulike meninger om politikk. Ved å holde en viss avstand til partiene, kan man ha et ord til alle. Menigheten må ha friheten til å ha noe å si som en uavhengig, profetisk røst.

 

5)  TA VARE PÅ DEG SELV OG FAMILIEN.

Tenn opp gaven i ditt personlige liv, bevar ilden som Jesus kastet på jorden. «Vær brennende i ånden, tjen Herren.»

Dessverre ser man en tendens til at folk er radikale og brennende som  unge, men blir sedate og bakoverlente med årene. «La en stadig ILD holdes brennende på alteret, den må ikke slokne.»

Elsk din ektefelle, elsk din familie, hedre dine foreldre i Herren. Jeg høres ut som en gammel Paulus som formaner deg i korte setninger. Det er fordi du som leder også er i stand til å ta råd i stikkords form.

Noen vil tenke: Er dette nåden det da, Åge? Javisst!

 

6)  NÅDEN HERSKER.

Som leder vil man lett gå seg vill i forholdet mellom egen innsats og dyktighet, utøvelse av lederskap og fasthet, og det å hvile i nåden og stå fast i nåden.

Men Paulus er det store forbildet! Han sa: «Men av Guds nåde er jeg det jeg er. Jeg har arbeidet mer enn de alle. DOG IKKE JEG, MEN GUDS NÅDE SOM ER MED MEG.» Det kurerer all arroganse, herskesyke og konkurranse. Man blir trygg i den nåden man har fått, og opererer i og ut fra den.

Noe av det triste jeg har sett langs veien, er mennesker som aldri får fullført sitt løp på grunn av stolthet og en feilaktig tro på egen dyktighet. Ydmykhet er nøkkelen. Den ydmyke får nåde. Stolthet går forut for fall.

Kombinasjonen av ydmykhet og frimodighet gir full klaff – helt til mål!

 
 
Powered by Cornerstone