Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
En større hensikt
Copyright
: Pressefoto OKS

En større hensikt

 
 
 
 
Publisert 21. Juni 2013
Oppfyller du og din menighet den hensikten dere er skapt for?

Dersom du forsøker å kjøre en bil på vannet og det ikke fungerer, kan du ikke klage på at bilen er elendig og ikke gjør nytte for seg. Å kjøre på vannet er nemlig ikke bilens hensikt, sjokkerende nok.

Alt Herren har skapt, har sin bestemmelse» (Ordspr 16:4). Som ledere bør vi ikke måle suksess ut fra resultater eller kun ut fra størrelse, antall og volum, men i hvilken grad noe oppfyller sin hensikt.

Eksempelvis kan vi si at pengers «reelle» verdi egentlig ikke måles i antall, men i hensikt. Jeg kan ha en million kroner som i realiteten er fullstendig «verdiløse» dersom de ikke tjener noen hensikt og kun sløses bort eller forsvinner. Samtidig kan man ha ti tusen kroner som er svært verdifulle, fordi pengene oppfyller en hensikt.

En stor bedrift eller en stor menighet er ikke vellykket bare fordi den er stor. Og en liten menighet er ikke nødvendigvis mislykket fordi den er liten. Sann suksess måles ikke i størrelse, men i hvilken grad noe fyller sin hensikt.

Her er tre tanker om hvordan vi lever og leder ut fra hensikt:

1. Hensikt er større enn visjon

Altfor ofte mister ledere selvtillitt, motivasjon, tro og håp på grunn av at hele eierskapet lå i visjonen, og ikke i hensikten. De får større eierforhold til visjonen de arbeider med enn hensikten de lever for.

Dette er en av de store utfordringene for kreative, skapende og ledende mennesker. For mange blir det viktigere å lykkes med visjonen, enten det er et prosjekt, en idé, et arrangement eller et produkt, enn å stoppe opp og spørre seg om hvilken hensikt denne visjonen oppfyller.

Visjonen blir «personlig» for dem, deres identitet blir knyttet til den, og deres følelser blir såret når visjonen på en eller annen måte blir truet. Mange jobber også med en visjon på «autopilot» og følger bare visjonens tradisjon og sedvane, fremfor å grave dypere og finne den virkelige hensikten.

«Bruk det som er i hendene til å oppfylle det du har i hjertet», lærte jeg en gang. Det er viktigere at vi oppfyller det vi har i hjertet, enn at vi lykkes med det vi har i hendene.

Det vi har i hendene, visjonen, er ikke målet, det er kun et verktøy for å oppfylle det vi har i hjertet, hensikten.

Visjoner kan endre seg, de kan mislykkes, de kan til og med dø. Da er det viktig å se hvordan en hensikt likevel kan leve videre.

En som driver med handel og næring kan mislykkes med et prosjekt eller en visjon, men hans livs hensikt kan fortsatt være verdiskapning og forvaltning. En pastor kan mislykkes med en visjon eller et prosjekt, men hensikten for livet kan fortsatt være å utruste og betjene mennesker.

Suksess måles ikke i hvor vellykket en visjon ble, men i hvilken grad den oppfylte sin hensikt.

2. En hensikt er større enn sine omgivelser

Nylig hørte jeg om en som fikk en neseoperasjon etter en ulykke. Det ble benyttet brusk fra øret til å rekonstruere nesa. Operasjonen så ut til å være vellykket, men etter noen år begynte brusket i nesa å oppføre seg som ørebrusk! Med jevne mellomrom måtte kirurgen gå inn og gjøre nye inngrep, fordi det «fremmede» brusket oppførte seg annerledes.

Dette er illustrerende for hvordan en hensikt alltid er større enn sine omgivelser. Brusket fra øret oppførte seg som ørebrusk, selv om det ble plassert i en nese. 
Når vi lever for en hensikt, og spesielt en hensikt Gud har lagt ned i oss, så klarer vi rett og slett ikke holde «fingra av fatet». En hensikt vil alltid vinne over sine omgivelser.

Hvis du lever for noe som er visjonært, kreativt og nyskapende, men lever i omgivelser som er fulle av misunnelse, jantelov, tradisjon og smålighet, så vil likevel din hensikt nå fram dersom det er den du lever for.

En person kan være den «fødte leder» og åpenbart være en som er ment å ha innflytelse. Dersom denne blir plassert i en mindre betydelig rolle eller posisjon, vil han likevel bare fortsette å lede og påvirke sine omgivelser uansett.

Hensikt er ikke noe vi kan klare å kneble, isolere og begrense med omgivelsene. Vi må bare våge å slippe menneskers hensikt løs og la det få blomstre i sine naturlige omgivelser!

3. Din hensikt er større enn deg

Jeg har følgende overbevisning: Alle mennesker som er skapt for en stor hensikt, vil med seg selv tenke at de kanskje er for liten for oppgaven. Man kan føle at man har for tungt ansvar, at målene er uoppnåelige, at man ikke har nok kompetanse for det man gjør, at man ikke er sterk nok, osv

Mennesker som derimot anklager sine omgivelser for ikke å ha sett deres «enorme talenter og store potensial», viser seg ofte ikke å ha et slikt kall eller å være en person av stor innflytelse. Jeg mener ikke at disse på noen måte er mindre verdifulle – kun at de ikke nødvendigvis har en så innflytelsesrik hensikt som de drømmer om.

Men mennesker som har en stor hensikt, som er kalt til å være «movers and shakers» i sin verden, vil ofte føle seg for små selv om de ikke røper det for sine omgivelser. Årsaken er at hjertet deres, der hensikten deres lever og «roper» til dem, vet hvilken byrde de er kalt til å bære og vet at denne hensikten egentlig er større enn dem selv.

Bibelen er stappfull av slike personligheter, og det samme fenomenet eksisterer i dag.

Føler du deg slik, så er min oppmuntring til deg at den hensikten Gud har lagt ned i deg vil alltid være større enn den du føler deg som person.

«Min plan skal bli fullført, og alt jeg vil, det gjør jeg» (Jes 46:10)

 

En større hensikt
CopyrightPressefoto OKS
 Thomas Åleskjær er gift med Katrine, og sammen er det utøvende pastorer for Oslo Kristne Senter, og lokale pastorer for Romerikskirken og Citykirken OKS. Thomas er forøvrig ihuga Vålerenga-fan, og glad i å spille innebandy.

 
 
Powered by Cornerstone