Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Å lede igjennom endringThor-Einar Krogh er pastor i Evangeliehuset i Porsgrunn. Foto: David André Østby

Å lede igjennom endring

 
 
 
 
Publisert 22. April 2013
Hvilke nøkler er nødvendige for å lede menigheten igjennom tider av forandring? Pastor Thor Einar Krogh deler sine perspektiver.

Motstand mot endring er ikke et kristent problem, det er et menneske problem. Nesten alle grupper kristen eller ikke, har en sterk tendens til å beskytte fortiden og opprettholde nåtiden.  Det er viktig som leder i å ha en forståelse av at motstand mot endring av en kultur ikke først og fremst handler om åndelig åpenhet men om lederskap og hvordan man håndterer mennesker.

 

5 endringstips:

1.    Vær ærlig

En av de største feilene vi gjør er at vi gjerne vil tro at ting er bedre enn de i virkeligheten er. Enhver endring starter med en sann forståelse av virkeligheten. Desto nærmere vår virkelighetsoppfattelse stemmer med den aktuelle tilstanden, desto større er vår mulighet for å gjøre endringer.

 

2.    Kjenn på temperaturen

Før man gjør en beslutning så er det lurt  å teste ideene ut på et utvalg av styremedlemmer, eldsteråd, stab, de med uformell innflytelse og andre. Test ting ut i mindre og uformelle samtaler der samtalen flyter fritt og lett. På dette punktet handler det ikke om å skape eierskap eller samle støtte. Du finner derimot noe ut om ”vær og føreforholdene”

 

3.    Lytt og gi respons til kritikerne.

Ledere ser ofte på de som yter motstand som fiender. Noen ganger er de det, men vanligvis ikke. Se heller på de som noen som kan hjelpe deg til å gjøre en god ide til en fantastisk ide. Jeg ønsker ikke å gi kritikerne veto rett eller mulighet til å sette retningen, men jeg vil vite hva de tenker. De fleste er intelligente mennesker med legitime bekymringer eller som oppriktig har en annen mening. Det er bedre å møte kritikken i en tidlig fase enn i etterkant.

 

4.    Selg ideer til individer før du gjør det til grupper.

Reklame handler ofte ikke om at alle bruker produktet, men om hvem som bruker det. Det samme gjelder i forhold til  endring av kultur og retning det handler ikke først og fremst om hvor mange du har med deg, men om hvem du har med deg. Det viser seg at rundt 15% av folk vil stille spørsmålet om det er en god ide, resten spør seg ”Hvem er for ideen?”

 

5.    Vær modig

Når du har kjent på temperaturen, lyttet og gitt respons til legitime bekymringer og solgt ”ideen” til noen enkeltpersoner, da er det tid for å lede med mot. Det handler ikke om å overkjøre de som er uenige, eller tvinge noe igjennom. For mange av oss kommer ikke denne type lederskap lett. Det stemmer ikke bildet av pastoren som den ”milde” hyrden. Det tvinger frem både handling og reaksjoner.

 

Jeg spurte for et par år siden en pastor som har gjennomført en velykket endringsprosess om hans største lærdom i det. Han gav meg følgende svar:

Vit at smerten ved endring er konstant og at det ikke lønner seg å spre den ut over for lang tid. De to første årene du er i en kirke eller organisasjon er ditt største vindu for endring. Vis mot fra første stund.

 
 
Powered by Cornerstone