Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
 Nært på: Ungdomspastor Thor-Harald EvenstadFoto: Morten Marius Larsen

Nært på: Ungdomspastor Thor-Harald Evenstad

 
 
 
 
Publisert 06. April 2013
Thor-Harald Evenstad står i front for et av Norges aller største kristne ungdomsarbeid. Allikevel har han aldri sett på seg selv som en ”ledertype”.

Når man er i nærheten av Thor-Harald Evenstad (32 år), formelig renner det gode historier ut av ham om hva Gud har gjort og gjør i livet hans, og igjennom menigheten.

Ungdomspastoren i Filadelfia Kristiansand, tror at et liv der man lærer å søke og lytte til Gud, er utgangspunktet for en spennende mirakelhverdag både på privaten og i forsamlingen.

Muslimen som møtte Jesus i en drøm, og som skal døpes på fredag. Politimannen han traff på pizzarestaurant, som han fikk lede til Jesus, og som ringer jevnlig og ber om forbønn. Ungdommen som var i en troskrise, men som Thor-Harald fikk gi et oppmuntrende ord fra Gud til, så han fikk troen tilbake på sikker grunn. Dette er bare noen få eksempler på historiene Evenstad spontant forteller om.

- Det største for meg er å se hvordan Gud har omsorg for enkeltmennesker, og hvordan han griper inn. Jeg ønsker å lære ungdommene jeg leder å søke Gud. Det handler ikke først og fremst om hvor mange minutter eller timer man er med Gud, men om å lære seg og kommunisere og ikke minst lytte til hva Gud har på hjertet, både for oss og for andre, sier Evenstad.

 

Fotball og familie

Vi møter tobarnspappaen hjemme i familiens stilige stue på Strai utenfor Kristiansand. I går var det studentmøte, i dag er det ungdomsmøte, og i morgen er han trener for sønnens fotballag, som skal spille cup.

Hvordan holder du og kona balansen i det hektiske hverdagslivet?

-       For Camilla og meg handler det om å disponere tiden vår smart, slik at det blir rom for kvalitetstid med bare oss som par og familie, ellers funker det ikke. Dette har vi i alle fall blitt litt bedre på med årene, sier han med et smil.

-       Å være fotballtrener for sønnen min, Conrad, er også et slikt kvalitetsvalg. Da er han i fokus, for livet handler ikke bare om menighetsarbeid. Det er noe jeg tror både han og jeg setter pris på.

 

Nullpunktet

17 år gammel kom Evenstad flyttende fra Farsund til ”storbyen” Kristiansand, og ble fort "gira" av å få være en del av et stort og sterkt ungdomsmiljø i Filadelfia. Men etter mange fantastiske år i menighetens ungdomsarbeid på 90-tallet, opplevde miljøet en tøff tid etter årtusen skifte, noe som resulterte i en kraftig reduksjon i møtebesøkende.

- Rundt 2005 var vi på et slags nullpunkt. Samtidig jobbet Gud med oss som var igjen, og flere av oss opplevde en omstart i forhold til å ha en oppriktig og ærlig vennskapsrelasjon med Jesus.

De ungdommene som var igjen kjente seg derfor ledet til å starte helt på nytt. De la ned all møtevirksomhet og alle ansvarsoppgaver, og ble enige om å møtes for å be, og å la seg lede av Gud, uten å ha noen annen agenda.

Èn etter èn hadde de møter med Gud som de begynte å dele med hverandre. Og en setning som stadig dukket opp når ungdommene ba, var; ”Ikke gi folk det vi tror de vil ha, men å gi dem det de trenger, nemlig mitt nærvær!”

- Vi kjente at fokuset skulle være på Guds nærvær, så skulle resten komme av seg selv. Folk kommer for å finne ut om det med Gud er sant. Om vi har alt av lyd og lys, men ikke kan lede folk inn i en Gudsrelasjon, så hjelper det ingen, fortsetter Evenstad engasjert.

 

Hyrde

Miljøet vokste til et sted mellom 50 og 100 personer, og i 2006 ble Thor-Harald ansatt som ungdomspastor, til tross for at han ikke så på seg selv som en ledertype.

-       Jeg var vant med at ungdomspastorer var tydelige og sterke skikkelser. Jeg så ikke for meg at jeg kunne ”fylle de skoene”. Jeg er mer er stille ”hyrdetype”, som fra min naturlige side, ikke selv liker å stå i fokus.

Miljøet fortsatte å rette fokuset på folks vitnesbyrd om livet med Jesus i hverdagen og tid til å søke Gud. Thor Harald mener det er selve DNAet i ungdomsarbeidet i dag.

-       Ettersom vi har vokst har vi måttet kvalitetssikre og sensurere vitnesbyrdene i forkant, for ikke å få useriøse og svermeriske innspill fra talerstolen. Men vi har bevart troen på å la ungdommene selv få slippe til med historier, om livet med Jesus i hverdagen. Når de selv forteller om hvordan Jesus er med igjennom både gode og vanskelige stunder, skapes det en lengsel i de andre, etter selv å gå dypere i sin Jesus-relasjon.

Evenstad tror dette har bidratt til at ungdommene også i større grad tør å dele Jesuslivet med sine ikke-kristne venner.

- Når ungdommene først har fått dele om troen sin på et ungdomsmøte, foran flere hundre tilhørere, gjør det at de i større grad tør å spre de gode nyhetene på skolene sine også. Mulighetene de har fått bygger frimodighet inn i dem. Vi har aldri hatt gatemøter i sentrum. Men folk har blitt vant til å dele historien sin om Jesus der hvor de er, og da skjer det saker.

Du og dere som menighet, snakker mye om Guds ledelse. Hva betyr det i praksis?

- Jeg forbereder meg alltid mye til møtene og til eldstemøter. Men jeg kjenner ofte jeg blir utfordra til å være villig til legge alt bort. Jeg leverer oftest det som står i notatene mine, men jeg har bestemt meg for å være åpen. Det kan være en tøff prosess, når man har jobba masse med noe, men jeg må være villig til å legge mitt eget bort om Gud leder til noe annet.

Hvordan leder Gud deg?

- Jeg får en tanke, også prøver jeg å ”gå på den”. Det er en treningssak. Jo mer man går på det, jo mer lærer man seg å høre Guds stemme, og å skille hva som er Han, og hva som bare er mine ideer. Derfor tror jeg vi sparer tid på å be og søke Gud, for han kan løse ting på en halvtime, som vi ville brukt massevis av tid på. Og hans løsninger er langt bedre og skreddersydd enn våre.

Samtidig erkjenner Evenstad at man ikke alltid klarer å være 100% leda av Gud, men at de som menighet har sett at å søke Guds ledelse først, er veien å gå.

- For oss går det med Guds ledelse og ydmykhet hånd i hånd. Vi lar oss skjerpe av hverandre, og prøver de tankene vi har fått med hverandre i ledelsen før vi lander på noe, så ”Guds ledelse” ikke blir brukt som en hersketeknikk, men snarere som et verktøy som tar oss videre.

I de årene Evenstad og teamet hans har vært ungdomsledere i menigheten, har miljøet hatt en eventyrlig fremgang. Oppimot 400 ungdommer samles ukentlig til ungdomsmøter, og et nytt studentmøte med cirka 150 besøkere månedlig er startet opp. Bibelskolen deres har også nærmere 50 søkere for høsten.

- Vi er ydmyke i forhold til det vi får være med på, men har store drømmer for fremtida. Sammen med resten av Filadelfia, vil vi bygge en flergenerasjons-menighet som tar samfunnsansvar, og skaper Jesusdisipler som får innflytelse langt utover møtelokalene våre. For meg personlig handler det om å slippe til den yngre generasjonen, på den samme måten som den eldre generasjonen nå slipper til oss. Men når jeg ser bak meg, på de som vokser opp, ser det lyst ut også for fremtida, sier Evenstad med et smil.

 
 
Powered by Cornerstone