Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
5 tips for en solid søndagsskole.

5 tips for en solid søndagsskole.

 
 
 
 
Publisert 16. Mars 2013
Hvordan kan søndagsskolen bli ukens store høydepunkt? Barnepastor Føbe Edvardsen gir deg sine beste råd her.

Søndagsskole er mer enn å fortelle om da Jesus stiller stormen. Det er også mer enn å tegne en tegning etterpå.  Søndagsskole er mer enn å skrive navn på en liste og mer enn å bruke morsomme og kreative virkemidler. Søndagsskolen er barnas Gudstjeneste!

Her kommer mine 5 beste tips for deg som er engasjert i søndagsskole, og som ønsker å gjøre knall samlinger:

1. FORVENTNING

Vær bedende for barna og samlingen i dagene før dere møtes. Det gjør mye med innstillingen og forventningen hos deg som leder. Som barnas Gudstjeneste er det et fellesskap som feirer Jesus sammen. Vi som ledere skal legge til rette for feiringen, gi Gudstjenesten et innhold og betjene barna. Gud er utgangspunktet og da er det viktig å starte hos Gud.

2. FOKUS

Hva ønsker vi at barna skal sitte igjen med etter søndagens søndagsskole? Hva er det viktigste? Bruk tid på å finne essensen i teksten som skal formidles og la teksten jobbe i deg. Hva skal være ditt fokus i formidlingen? Velg et fokus.

Hva kan du ta i bruk som virkemiddel, eller hvilken rekvisitt kan du bruke for å forsterke det du vil at barna skal huske?

Har du flere medarbeidere, må du gi tydelig signal på hva fokuset skal være.

3. FORBEREDT 

Hvert barn som kommer til søndagsskolen skal oppleve å komme «hjem» ved at de er ønsket og ventet. Derfor ryddes rommet og blir gjort klart og du har en plan på hvordan samlingen skal gjennomføres. Det er viktig for barn å ha forutsigbarhet og faste rammer. De trenger å vite hva de har å forholde seg til. Det skaper trygghet ikke kjedsomhet. Når et barn opplever trygghet øker frimodigheten og derfra er det kort vei til delaktighet. Rammene handler om tider, rom og noe innhold.

4. FLERE PÅ BANEN

Jeg tror at barna selv har mye å bidra med inn i søndagsskolen, når du møter dem er de medspillere, ikke tilskuere. Det betyr også at du er forberedt på at du kan få viktige innspill underveis som gir energi inn til samlingen.

Ta en ledersamling med de som er med i søndagsskolen denne søndagen. Lederne som er med i søndagsskolen trenger oppmuntringer og støtte. Lytt til hva som er forberedt og be sammen for det dere skal være sammen om. Se for dere et håndball-lag som skal på banen. De står sammen og piffer opp laget før de skal spille. Det styrker lagfølelsen og gjør laginnsatsen bedre.

Etter samlingen, når barna har gått, er det viktig å samle lederne til en kort ”debreifing”/evaluering. Pass da og på å gi ære til Jesus, for det han har gjort.

5. FERDIG, GÅ!!!

Når barna kommer, er det viktig å være tilstede for dem. Alle forberedelser er ferdige! Hils på hver enkelt og bruk navnene aktivt. I møte med barna er de de viktigste i rommet. Som leder er du en som ser! Hva ser du? Og hva ser du etter?

I barne-Gudstjenesten er det barna som har hovedrollen og du som leder har regien. Du leder barna gjennom samlingen og med et tydelig fokus kan du be om å se hva Gud gjør i og gjennom barna. 

Lek, humor, pynt i rommet, god undervisning og herlige sanger, hører selvfølgelig med i samlingen! Dette er ikke hovedfokuset, men heller en forsterker av det vi ønsker at barna skal sitte igjen med etter en søndag!

5 tips for en solid søndagsskole. Føbe Elise Edvardsen er gift med Øyvind, og sammen har de 4 barn. TIl daglig jobber Føbe som barne- og familie-pastor i Filadelfiakirken i Sarpsborg. Hun står i tillegg bak flere cd-utgivelser for barn, samt reiser til ulike menigheter for å inspirere og utruste barn, og barneledere. Edvardsen er en dyktig kommunikator, og ei kreativ dame.

 
 
Powered by Cornerstone