Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Tips for planlegging av prekenserier
Copyright
: Foto: Hanne Solheim

Tips for planlegging av prekenserier

 
 
 
 
Publisert 05. Mars 2013
Pastor Øystein Gjerme gir sine beste råd for planlegging av prekenserier

Forkynnelse er en stor del av vår gudstjeneste, og er bestemmende for det andre innholdet våre samlinger. Med andre ord setter forkynnelsen tonen i så stor grad at vi gjerne definerer vår menighet som drevet av budskapet (message driven). Vi opplever at vi har noe å si og derfor arbeider vi hardt og planmessig med hvordan vi sier det.

Som leder av forkynnerteamet setter jeg opp en halvårsplan med nødvendig informasjon i forhold til det vi skal forkynne. Dette er et resultat av hva vi opplever at Herren legger på oss, og hva vi opplever menigheten er i behov av. Det er vår erfaring at forkynnelse i serier sikrer at vi får understreket et poeng tilstrekkelig. Her er et eksempel på en temaserie vi gjorde tidlig dette året. I denne serien berørte vi tematikken rundt ekte kjærlighet etter en bibelsk standard. Vi kalte serien for ”Jakten på kjærligheten.”

 

5. februar

Taler: Øystein 

Serie: ”Jakten på kjærligheten”

Tittel: Det kristne ekteskapet

Tekst: Ef. 5, 25-33

Preken-oppsummering:

Innrammingen av samlivet mellom to mennesker finner vi i det kristne ekteskapet. Guds tanke for ekteskapet er vakker, slitesterk og full av løfter. Vi skal åpne opp hva det kristne ekteskapet er på en positiv og attraktiv måte.

Som oftest er våre serier hentet ut fra lengre bibeltekster. I over ett år har vi i tre ulike perioder forkynt fra Romerbrevet, med noen avbrekk. Den siste serien kalte vi ”Livssyn//Livsstil” og var en utleggelse av Romerbrevet kapittel 12 og 13. Her er et eksempel fra en av disse søndagene.

4. mars

Taler: Øystein

Serie: Livssyn//Livsstil

Tittel: Forvandlingsvilje

Tekst: Rom. 12,1-2

Preken oppsummering:

I overgangen fra 1-11 begynner Paulus med ordet ”Derfor.” I denne prekenen skal vi etablere broen mellom de foregående kapitlene, og hvordan Guds nåde er grunnlaget for livsstilsendring. Nøkkelen i disse versene er sinnets fornyelse og tankens kraft, og vi skal gi alle håp om at endring er tilgjengelig for alle som  handler på Guds nåde; den nåden som fungerer best sammen med viljen til endring.

 

Målrettet, retningsgivende, engasjerende

Det er vår overbevisning at bibelforkynnelse skaper bibellesing og bibelbruk hos den enkelte. Derfor velger vi at minimum 2/3 av all vår forkynnelse skal ta utgangspunkt i tekster og ikke temaer. Dette sikrer at vi som forkynnere bøyer oss for teksten som autoritet og forkynner som det står.

Den Hellige Ånd leder oss til hva vi skal forkynne ved at vi hører ”hva Ånden sier til menigheten.” Samtidig er det vår pastorale oppgave å ”høre folket.” Disse to signalene gir oss som oftest en bekreftelse på hva vi skal forkynne.

Etter at halvårsplanen er lagt rydder vi plass til studiedager og arbeidsøkter for å sikre kvaliteten i det som skal leveres. Mellom 12-15 timer arbeid per preken er forventet tidsbruk.

Det er viktig for oss at folk får gitt en respons til forkynnelsen, og derfor mottar LIFE- gruppene (smågruppene) et studieopplegg fra bibelteksten hver uke. Dette blir et ”ettermøte” for mange, hvor vi får repetert og ført samtaler rundt det som forkynnes.

Vår erfaring er at planmessig arbeid med forkynnelsen hjelper oss på alle områder av menighetsdriften, og holder oss samlet i vårt fokus og i våre verdier.   

 

Tips for planlegging av prekenserier
CopyrightFoto: Hanne Solheim

Øystein er gift med Gina, og sammen har de tre barn. Til daglig er Øystein pastor for Menigheten Salt. Gjerme er en tonangivende forkynner og leder, og har bl.a. vært med å etablere ”Høyskolen for ledelse og teologi” og Bibelskolen Substans. I tillegg er han en stolt bergenser, og i ferier trives han best i slalåmbakken med familien.

 
 
Powered by Cornerstone