Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Er du for eller imot honning?
Copyright
: Foto: Shutterstock

Er du for eller imot honning?

 
 
 
 
Publisert 04. Februar 2013
Honning er godt! For mye honning er skadelig!

Ordspr 24:13 - Min sønn, spis honning, for det er godt, og honningkake, som er søt for din gane.

Ordspr 25:16 - Har du funnet honning? Spis da bare så mye som du trenger, så du ikke skal bli overmett av den og kaste den opp igjen.                            

Budskapet: Honning er godt! For mye honning er skadelig!

I disse to enkle versene ligger det mer livsforvandlende visdom enn noen aner! 

Balanse er livsforvandlende!

Balanse er et liv i sunn dømmekraft og visdom. Vi forstår at noe kan være usunt ved en anledning, sunt ved en annen anledning, usunt med visse mennesker, sunt med andre mennesker, usunt i for stor eller liten mengde, sunt i riktig mengde. Noe er usunt for en sesong i livet eller i kirken, sunt i andre sesonger.

Dessverre er det ofte det karikerte, det tabloide, det ytterliggående og det ekstreme som fanger vår oppmerksomhet, også i menighetslivet og i teologien. Det gjør oss nysgjerrige, får oss til å trekke våre konklusjoner, bygge våre holdninger og plassere oss selv og andre i en passende kategori.

”When something is good, more of it isn`t always better”

Sitatet er fra en norsk skihopper som fant ut at perfekt kraftbalanse på hoppkanten er det som bringer deg lengst ned i bakken.

At noe fungerer godt, betyr ikke alltid at vi må falle for fristelsen av å gjøre mer av det. Kanskje det fungerer godt nettopp fordi det kommer i akkurat det omfanget og den mengden det gjør!

Ikke la deg forføre

Midt på veien lærer vi oss å ikke la oss blende eller ”forføre” av det vi er begeistret for her og nå, eller å kategorisk avvise noe vi ikke er begeistret for her og nå. Vi oppdager at våre største helter og forbilder har feil og mangler, mens våre største ”antihelter” viser seg å ha mye å lære oss likevel.

Når vi lever i grøftene, kan vi karikere alt som befinner seg på den andre siden, vi kan skape fiendebilder og overdrivelser. Vi bygger vår identitet på hvilke grøfter vi er imot, og hvilke vi er for. Vi unngår å måtte utøve kunsten av å formidle flere tanker samtidig. Vi unngår sunn dømmekraft, visdom og balanse ved å enkelt bedømme hva som er svart og hva som er hvitt.

Jesu råd: Begge deler!

Luk 11:42 - Men ve dere fariseere! For dere gir tiende av mynte, rute og alle slags grønnsaker, og går forbi retten og Guds kjærlighet. Det er helt nødvendig at dette gjøres, uten at det andre forsømmes.

De levde under loven om tiende, men fariseerne hadde over-organisert det, pervertert det og glemt hele hjertet og hensikten bak det

Mange ville da gjort dette til en sak om ”for eller mot”-tiende. Mange ville ha kastet tienden over bord, for det var så mye som var galt rundt praksisen av det. Jesus bringer imidlertid tilbake hjertet i det hele, uten å dermed ”kaste babyen ut med badevannet.”

Jesus var ekspert på å sette alle ut av spill, når mennesker stod i hver sin grøft og kastet sine meninger på hverandre.

Med en ubalansert tilnærming kan man ta Bibelen til inntekt for nesten hva som helst.

Men ”summen av dine ord er sannhet” (Salm 119:160)

I vårt ønske om å være tydelige, overbevisende og direkte, er det en reell fristelse å snakke fra grøftene, uten å forstå den kraften vi forløser i folket når vi lærer de å leve ”midt på veien”.

Å leve midt på veien er ikke det samme som å leve middelmådig, gjennomsnittlig og halvhjertet. Det handler om å leve helhjertet midt på veien!

Fork 7:18 - Det er godt at du holder fast ved det ene og heller ikke gir slipp på det andre.  Den som frykter Gud, finner veien mellom begge deler.

Det vidunderlige livet midt på veien

I grøftene finner du karikaturer, overdrivelser og fordommer. Midt på veien finner du sannhet. Midt på veien ser du potensialet for veien fremover. I grøftene ser du kun skadene fra det som allerede er gjort. Midt på veien lærer vi å se noe av det samme som andre ser, mens fra grøftene ser vi kun vårt eget perspektiv. Midt på veien lærer vi å se hele bildet. Midt på veien er et liv i frihet. Livet i grøftene er et fangenskap.

Midt på veien evner du å la deg provosere, uten å dermed legge noe for hat. Du evner å la deg begeistre, men uten å la deg forføre eller forblinde. Du evner å stå for en sak, uten at det trenger å bli din identitet. Du evner å ta avstand fra en sak, uten å karikere eller plassere samtlige meningsmotstandere i samme kategori. Du evner å løfte frem forbilder, uten å dermed skape helgener. Du evner å advare, uten å dermed skape et opprør.

Den som lever i grøftene, har kun fokus på alt han har fått ”opp i halsen”, mens den som lever midt på veien er i stand til å få nye ting ”ned i hjertet”

I grøftene finner vi kun likesinnede, og blinde som leder andre blinde. Tør vi å gå midt på veien, finner vi nye veier vi ikke har gått på før.

Lever man i en grøft, har man kun en måte å tenke på, agere på – midt på veien utøver man visdom og dømmekraft i Den Hellige Ånd til å kjenne tidene, kjenne sesongene og forstå hva som skaper liv i enhver kontekst til enhver tid.

Ordspr 4:25-27 - Ha øynene rettet framover, fest blikket på det som ligger foran deg! Legg merke til de spor du skal følge, hold hele veien stø kurs! Vik ikke av til høyre eller venstre, hold foten borte fra det som er ondt!

Ef 4:13-14  – ”Så skal vi ikke lenger være umodne, ikke la oss kaste hit og dit og drive med vinden fra enhver lære, så vi blir bytte for menneskenes falske spill og villfarelsens listige kunster.”

Er du for eller imot honning?
CopyrightFoto: Pressefoto OKS

 

Thomas Åleskjær er gift med Katrine, og sammen er det utøvende pastorer for Oslo Kristne Senter, og lokale pastorer for Romerikskirken og Citykirken OKS. Thomas er forøvrig ihuga Vålerenga-fan, og glad i å spille innebandy.

 
 
Powered by Cornerstone