Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Hvilket forhold har du til spaghetti?
Copyright
: Foto: Shutterstock

Hvilket forhold har du til spaghetti?

 
 
 
 
Av Jarle Waldemar
Publisert 04. Februar 2013
De første sekundene er de viktigste. Hva bør det gjøre med kommunikasjonen vår?

Når du hører ordet spaghetti, hva tenker du på da? Tenker du på en haug med spaghetti som er kokt litt for lenge, trykt utover en asjett og blandet med kjøttdeig og ketchup slik at spaghettien er mer rød enn hvit? Eller tenker du på en nydelig italiensk rett som er kokkelert fram av fersk pasta, dandert på en hvit tallerken med velsmakende kjøttdeig krydret med utsøkte krydder, parmesanost, friske urter og en porsjon hjemmelaget tomatsaus?

Samme rett, servert på to svært ulike måter. Hvordan serverer vi budskapet om Jesus i våre kirker og bedehus? Legger vi frem noe tørt, kjedelig og ferdigprodusert, eller bruker vi de beste virkemidlene slik at publikum kan slappe av og nyte et flott måltid på en nydelig restaurant?

Som barne-leder er det viktig å servere evangeliet på en lettfattelig, innholdsrik og smakfull måte. Barn er vant med Disney, og kan fort bli uinteresserte, uengasjerte og urolige dersom forkynnelsen blir kjedelig eller fattig. Vi har verdens viktigste budskap, og trenger derfor å være bevisste på hvordan vi velger å servere det.

Nye grep 

En dag møtte Jesus Peter og vennene hans som hadde vært ute og fisket hele natten uten å få noe fisk. Jesus gikk bort til dem og sa: «Kast garnet ut på andre siden av båten!» Peter og vennene hans gjorde som Mesteren sa og de fikk fisk i bøtter og spann.

Denne historien har lært meg at det ikke alltid er de store endringene som skal til for å få stor fangst. Vi skal ikke legge ned det vi holder på med, men dersom vi endrer kursen litt og tar noen nye grep, kan gevinsten av det vi holder på med bli så mye større.

Så: Finn fram kjøkkenforkleet og gjør deg klar for noen ideer som kan hjelpe deg på veien med å krydre din formidling:

Legg en 
plan: 
Jeg vil råde 
deg til å planlegge 
begynnelsen og slutten
 godt. Vit hva du skal begynne med og hva du skal avslutte med. I oppstarten bør du fange oppmerksomheten. Vis et stort engasjement og bruk gjerne en «icebreaker». En «icebreaker» er en aktivitet eller en handling som bidrar til å bryte den tause stillhet før du starter. Hva med å starte med en sang, en fortelling eller noe forbløffende som du ikke avslører før slutten av samlingen? Noen kloke mennesker har sagt at de åtte første sekundene du har, er de mest avgjørende. Det er i løpet av denne tiden mennesker velger om det du sier er verdt å følge med på eller ikke.

Matnyttig: Budskapet skal være relevant for den alders-gruppen du jobber med. La dem kjenne seg igjen. De bør oppleve at dette handler om dem. Bruk eksempler som de skjønner og forstår.

Variasjon: Bruk huskeregelen fem år – fem minutter. Jobber du med femåringer, bør du dele opp ditt opplegg i bolker på fem minutter. Det betyr ikke at andakten eller samlingen bare skal vare i fem minutter. Men i ditt hode må du planlegge at etter fem minutter skal det skje noe - en variasjon, ett brudd eller lignende for å beholde oppmerksomheten. Hva med å trekke fram et konkretiseringsmateriell som underbygger ditt budskap? Hva med å få gruppen med som lydeffekter i din bibel- formidling?

By på deg selv: Når du står foran andre mennesker, må du ta på deg formidlerrollen. Våg å by på deg selv. Bruk talentene dine, evnene dine og den kroppen du har fått av Gud. Tenk over hvordan du varierer stemmebruken din, hvordan du underbygger budskapet ved å snakke med hendene og hvordan du beveger deg foran gruppen. Våg å bruke større deler av ditt potensial. Overdrivelse er viktig når du formidler.

Vær våken – les ditt publikum: Som formidler er det viktig å følge med på hva gruppen gjør. Ha alltid noen triks i bak- lommen. Noter ned ideer til hva du kan gjøre dersom gruppen blir urolig eller ikke følger så godt med. Å engasjere gruppen inn i din formidling, er alltid lurt. La dem være delaktige ved å stille enkle spørsmål, passe på noe for deg, hjelpe til med lydeffekter, eller la dem være med som skuespillere.

Utforsk: Som formidler må du stadig være på jakt etter nye metoder og innfallsvinkler. ikke stagner i samme mønster. Da kan mennesker bli lei og føle de har hørt det samme før. Se og lær av andre, hent tips fra bøker og oppsøk inspirasjon.

Lykke til med kokkeleringen!

Hvilket forhold har du til spaghetti?
CopyrightFoto: Barnesang.no

Jarle Waldemar er til daglig ansatt i Klippen, Sandnes som barne- og familie-pastor, i tillegg fungerer han som barneevangelist og reiser rundt i landet og forkynner evangeliet gjennom sang, musikk, kreativ preken, drama og trylling. Waldemar er kanskje aller mest kjent for sine dvd-er med ”Jarle-Tv” for barn, og for å ha skrevet flere bøker for barn, barneledere og voksne.

 
 
Powered by Cornerstone