Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
KFF både fornøyd og skuffetTILSKUDD: – For oss er tilskudd prioritet nummer en. Det koster å drive skole, sier Jan Erik Sundby i KFF.
Copyright
: KS arkiv.

KFF både fornøyd og skuffet

 
 
 
 
Publisert 08. Juni 2015
– KrF og Venstre trekker dette i riktig retning, sier leder Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund.

Kristne Friskolers Forbund meldte sin skuffelse da proposisjonen kom like før påske. Etter høringsrunder kom Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen fredag med sin innstilling. Denne følger i grove trekk proposisjonen.

Dermed ble KFF ikke imøtekommet på de vesentlige punktene i sin høringsuttalelse. Et unntak er angående minimumsstørrelse på skoler. Denne forblir på 15 elever.

– Vi var misfornøyd med forslaget fra regjeringen men er fornøyd med at Venstre og KrF sammen med regjeringspartiene trekker dette i riktig retning, sier generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, Jan Erik Sundby i en pressemelding.

LES MER: – Ny friskolelov knebler nyetableringer.

Ønsket mer velvilje

Overfor KPK utdyper han at de gjerne hadde ønsket seg mer gehør for sine innspill.

– I utgangspunktet hadde vi ønsket oss noe mer velvilje. Vi hadde en del forslag som vi mente at regjeringen kunne ha kommet oss i møte med. Det har de ikke gjort, sier han til KPK.

Han finner likevel ting å glede seg over. Flertallet i KUF-komiteen ber blant annet regjeringen utrede hvordan kostnader til bygg bør innarbeides for friskolene. Sundby beskriver det som et steg i riktig retning.

– For oss er tilskudd prioritet nummer en. Det koster å drive skole. Per i dag mottar friskoler rundt 85 prosent av beregnet driftskostnad, det er veldig lite. Dette er noe vi har jobbet for å endre i flere år, og vi opplever at det første steget nå er tatt, men det mangler en del. Det tar tid fra en utredning til pengene faktisk er der, sier han.

LES MER: Frykter at kristne isoleres gjennom kristenskoler.

Uklart om godkjenning

Sundby er også spent på hva den nye friskoleloven vil ha å si for godkjenning av privatskoler. Han mener komiteen støtter KFFs tanker om at den nye proposisjonen innebærer en innstramming.

– Videre er vi litt i tvil om hva komiteen egentlig mener. Friskoler er på mange måter godt forankret i menneskerettighetene. Samtidig skal fylker og fylkeskommuner få uttale seg. Slik det framstår nå står trumfer kommuneøkonomien tilsynelatende grunnleggende menneskerettigheter, påpeker Sundby.

LES MER: Regjeringen truer kristne internatskolers eksistens.

Spent på forskrifter

KFF er godt fornøyd med at flertallet ønsker en vurdering av å gi skolene muligheten til å bygge opp fri egenkapital av skolens ordinære inntekter. Sundby har ikke tro på at det vil komme store endringer i den nye friskoleloven før den vedtas. Nå flyttes fokus over på framtidige høringer.

– Framover kommer det noen høringer på forskrifter, det blir både viktig og spennende å se hva som kommer ut av disse forskriftsrammene. Spesielt er vi opptatt av rammebetingelser for egen virksomhet. Vi ønsker å tilrettelegge for at friskoler skal kunne tjene noen kroner på utleie og annen bruk av områdene sine. Når de skal finansiere seg selv må også byggene utnyttes. Nå kommer det en forskrift som skal rydde opp og klargjøre forhold rundt det, sier han. KPK

 

Til lederskap

 
 
Powered by Cornerstone