Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Våre grå gudstjenesterFARGERIKE ITALIA: Hvordan er det med kreativiteten og nytenkning i din menighet? Har våre menigheter noe å lære av denne spenstige gaten i Venezia?
Copyright
: Shutterstock

Våre grå gudstjenester

 
 
 
 
Av Marit Dale Aarseth
Publisert 18. Februar 2015
Bør våre gudstjenester heller gjenspeile denne gaten fra Venezia?

Våre grå gudstjenesterFranziska EscherDet er fort gjort å tenke at de «virkelig viktige» tjenestene i Guds rike er å forkynne Guds Ord eller å lede lovsang. Franziska Escher, personalleder ved Ungdom i Oppdrags base i Ålesund, mener vi bør tenke større.

– Ettersom vi alle er skapt i Guds bilde og han er skaperen selv, er det naturlig for oss å være kreative. Jeg tror alle er kreative på sin måte, enten de for eksempel maler, synger, danser, skriver, designer klær, tegner, lager film, utvikler forretningsideer, løser utfordringer og konflikter, eller utvikler ideer til hvordan vi kan nå mennesker med evangeliet.

Talenter kan forandre verden

Skulle vi tvile på innflytelsen av de kreative talentene, kan vi spørre oss:

Hvor ville verden vært uten de som utviklet bilen og flyet? Hva skulle vi gjort uten forretningstalentene som tjener inn store rikdommer til misjon og nødhjelp? Hva om ingen forsket og utviklet medisiner? Og ville ikke verden vært mindre fargerik uten kunstnere og musikere som Vincent van Gogh, Claude Monet, Mozart og Vivaldi?

At filmskapere som Walt Disney har gledet millioner av mennesker med sine filmer er heller ikke til å stikke under en stol. Ikke alle disse brukte talentet sitt bevisst for å ære Gud, men talentet deres har garantert beriket verden. Så, tenk om den neste Walt Disney eller Bill Hybels sitter på femte rad hver søndag og brenner inne med talentet sitt? Det ville jo være krise!

Hvordan kan vi både se og forløse kreativiteten i forsamlingene våre i større grad og la den berike våre menigheter og gudstjenester, samt verden utenfor? Det fins mange gode svar, men her er et knippe på veien.

1. Hva du har i huset?  

Som kjent spurte Gud Moses: «Hva har du i hånden?» Moses hadde en stav og selv om den så enkel ut ble den et mektig redskap til mirakler når den ble svingt under Den Hellige Ånds kraft, visdom og ledelse.

Likeledes er det ingen grenser for hva Gud kan gjøre med kreativitet overgitt til ham.

– Det viktigste er at du ser hvilke kreative talenter som fins i huset og gir dem rom til å blomstre og utvikle seg. Dette krever også veiledning fra lederne, sier Escher.

2. Sett gavene i rett kontekst

Hillsong Church har fått ros for at de er gode på å forløse talentene i forsamlingen og sette dem på rett sted så menigheten kan vise kvalitet i alle ledd.

Våre grå gudstjenesterEigil SagafosDet er sikkert en selvfølge, men la oss nevne det: La for eksempel de som er flinke til å lage mat få velsigne med måltider, forretningstalentene kan gi løsninger til menighetens økonomi, kunstnere kan pynte menighetslokaler og utsmykke scenen til konferanser og grafiske talenter kan bidra til attraktive hjemmesider og storskjermer.

3. Gi mennesker tid

Tidligere ungdomsleder i Ungfila, Eigil Sagafos, som også har flere års erfaring med arrangering av U-festivalen, understreker at mennesker trenger tid til å utvikle talentene sine og bli trygge.

– I Ungfila erfarte jeg at for eksempel leir var et godt sted for mange å prøve ut sine talenter, sier han.

Og når de senere får sjansen til å bruke talentet sitt under gudstjenester, råder Sagafos til å gi dem rikelig med tid.

– Gir vi for eksempel en tenåring mulighet til å male under gudstjenesten, er det fint å gi personen mer enn to sjanser. Ellers kan han eller hun føle stort prestasjonspress og få en dårlig opplevelse. Gir vi i stedet personen et halvt eller helt år, får han eller hun tid til å modnes i oppgaven og bli trygg.

4. Formidle profetiske budskap

Ved Norges eneste kreative Disippeltreningsskole (DTS) i Ålesund, er et viktig fokus å lære å kjenne Gud, høre hans stemme og bruke kreativiteten til å skape sammen med ham. Når den profetiske dimensjonen får virke sammen med kreativiteten får Gud ofte en unik mulighet til å berøre mennesker.

– Ting kan løsne og helbredes i menneskers hjerter når Den Hellige Ånd får lov å betjene mennesker gjennom kreative midler. Jeg har for eksempel opplevd at personer har blitt helbredet gjennom å se et bilde som ble malt, der budskapet talte rett inn i deres hjerte og livssituasjon, sier Escher.

– En annen gang ba vi en fotograf og en danser trekke en lapp med et nummer som sto for en person. Så skulle de be Gud gi dem et budskap til denne personen, som de sammen skulle framføre for personen uken etter. Da dagen kom ble fotografiet satt opp på storskjerm mens den andre personen danset ut budskapet foran fotografiet. Personen som mottok budskapet ble veldig sterkt møtt av Jesus.

 

 

 
 
Powered by Cornerstone