Lederskap Korsets Seier
Siste fra bloggen
En solid invitasjonskultur
Når Guds kjærlighet treffer deg vil du gjerne dele den!
Les hele innlegget
ABC i menighetsplanting
-Vi skal gjøre det enkelt å plante menighet i Pinsebevegelsen, skriver leder for PLANT Fred Håberg.
Les hele innlegget
Om å stå under lederskap
Bli kvitt lederallergien. Søk å bli lett å lede!
Les hele innlegget
Podcast-pastorenPODCAST-PASTORER: Bill Hybels, Joyce Meyer, T.D. Jakes, Bill Johnson, Brian Houston og Joel Osteen er bare noen av pastorene som lyttes til over hele verden.
Copyright
: Wikipedia, Facebook og Shutterstock

Podcast-pastoren

 
 
 
 
Av Marit Dale Aarseth
Publisert 11. Februar 2015
Hva skjer med disiplene når lærerne blir så mange?

Det skorter ikke på taler og undervisning for kristne i 2015. Særlig ikke hvis man inkluderer alle podcaster som blir lagt ut på internett av pastorer fra hele verden. Ved noen museklikk kan den kristne mann og kvinne i gata lytte til et skred av taler og undervisning om ethvert ønskelig tema, når de måtte ønske det, fra der de måtte ønske det  det være seg hjemme i godstolen i Tromsø eller på flyplassen i Dubai. Bare på iTunes fins det mer enn 10.000 menighetspodcaster. Podcast-pastorene som topper iTunes-listene er blant andre Joel Osteen, Joyce Meyer, Bill Hybels, T.D. Jakes, Joseph Prince, Andy Stanley, Brian Houston og pastorene fra Bethel Church.

Spørsmålet er: Er det utelukkende positivt med podcast? Mange jubler over fenomenet og hyller alle fordelene. Hos andre sniker bekymringsrynkene seg fram og det pekes på faresignaler ved den nye trenden. Hva sier våre egne pastorer? Og hva sier menighetsmedlemmene selv? Vi tok en prat med noen av dem. 

LES OGSÅ: Livet i gullfiskbollen

Guds Ord tilgjengelig

Det mest revolusjonerende ved podcast er tilgjengeligheten det gir til Guds ord. Ingen trenger å gå sulteforet på god forkynnelse mellom søndagsmøtene. Døgnet rundt kan man lytte til oppbyggelig undervisning på verdensveven. Også for de som ikke kommer seg på gudstjeneste, for eksempel grunnet sykdom, jobb eller at de bor i land som er lukkede for evangeliet, kan podcast gjøre susen.

– Podcast gjør at undervisning kan lyttes til hvor som helst, når som helst. Selv har jeg gjort bilen til en «bibelskole på hjul», sier hovedpastor i Filadelfia, Drammen, Bernt Torgussen. Også i hans menighet legges talene ut på menighetens hjemmeside, til glede og velsignelse for omkring 22.000 mennesker i året. 

– Vi får tilbakemeldinger fra mennesker i hele landet og norsktalende i utlandet. Det rår en enorm hunger etter Guds ord, og vi når flere mennesker med budskapet gjennom podcast enn vi gjør på våre gudstjenester, forteller han. 

Beriker troen

Atle Hansen (35) er en av mange kristne som benytter seg av podcasttilbudet. Han presiserer at Bibelen er hans kilde, men mener podcast er et supert supplement. 

– Det kan være berikende å høre hva andre har fått av åpenbaring. Podcast gir ekstra inspirasjon gjennom uken og gjør at Gud kan tale mye til meg, sier han. 

– Tenker du at podcast kan erstatte det å gå i menighet? 

Atle smiler. 

– Nei. Jeg har jo sett i Bibelen hva den sier om å komme sammen, så jeg føler absolutt jeg trenger en lokal menighet. 

Også Karoliina Sark (31) omfavner podcast som en inspirasjonskilde til den daglige vandringen med Jesus. 

– Podcast gir meg mulighet til å høre temaer som er aktuelle i livet mitt. Det er fint å høre Guds ord rett inn i situasjonene jeg befinner meg i, og jeg opplever ofte at Gud bruker det til å lede meg videre og til å vise meg nye sannheter. Rett ord til rett tid er gull verdt! 

Heller ikke hun tror podcast kan erstatte normalt menighetsliv.  

– Absolutt ikke! Å høre taler erstatter ikke på noen måte fellesskapet som vi har et uerstattelig behov for. Men det kan berike livet vårt med Gud og hjelpe oss videre. Hvorfor ikke bruke den teknologien vi har til vårt beste? Det er bare lurt, svarer Karoliina. 

EUGENE PETERSON:  Livet har lært meg å være pastor

Ressurs i forkynnelsen

Pastor i Sentrumkirken i Strømmen, Laila Egeli Austeng, er takknemlig for podcasttrenden.

– Å lytte til undervisning som kan styrke troen og holde oppmerksomheten rettet mot det livet man ønsker å leve, er en fantastisk mulighet. Det er veldig bra å lese Bibelen og bøker som omhandler bibelske temaer, men noen syns det er lettere å lytte enn å lese, sier hun.  

Laila tror dessuten at podcast kan være en ressurs i forkynnelse. 

– Man kan henvise til supplerende taler og undervisningsmateriale, sier hun. 

For Linda Sørensen (42) var det nettopp dette supplementet podcast ga som ble viktig. Det bidro faktisk til å redde ekteskapet! 

– Mannen min og jeg tilhører en menighet, men vi savnet taler som kunne hjelpe oss i hverdagen og besvare relevante spørsmål som vi hadde. Særlig i forhold til ekteskapet vårt, som hadde vært tøft i mange år. Så begynte vi å høre på podcaster fra en amerikansk menighet om hvordan man kunne få det bedre i ekteskapet. Vi lastet ned mange taler på mobilene våre, og hørte på dem når vi kjørte bil eller gikk tur i skogen. Det ble starten på et vendepunkt for oss, og er mye av grunnen til at vi fortsatt er gift i dag, forteller Sørensen.

Podcastpastor er ikke din pastor

Men ikke alle klapper i hendene for podcasttrenden. Noen pastorer er bekymret over at kristne skal tro at podcastpastorer kan erstatte deres egen pastor. 

– Det er ikke farlig å lytte til podcaster, men å tenke at pastor- og hyrdeansvaret finner sted gjennom dem. Det ligger mye mer i pastoroppgaven enn å levere taler, sier Trevin Wax, en blogger og redaktør ved Gospel Project ved Lifeway Christian Resources, til The Christian Post. 

Noen pastorer syns også det er utfordrende når forsamlingen lytter til podcaster som er annerledes eller strider imot deres egen forkynnelse. 

Bernt Torgussen forstår dilemmaet, men syns det er mer spennende enn bekymringsfullt. 

– Det kan nok føles truende for en del pastorer, men selv syns jeg det er en spennende utfordring. Vi lever i «informasjons- og kunnskapssamfunnet» nå. De skarpeste og best skolerte forkynnerne fra hele verden er tilgjengelige med et tastetrykk. Folk er ikke dumme. Det er sjelden folk hører på ting for å bli lurt. Min erfaring er at de lar seg korrigere når de overbevises av Skriften, sier han. 

Selv har Bernt nære medarbeidere som lytter til podcaster og snakker med ham om det de har hørt. 

– Jeg blir stadig spurt om hva jeg mener i forhold til ting som de lærer av «de store». Jeg liker det! Vår økonomiansvarlig, en flittig bruker av undervisningstilbudene til en pastor i USA, har utfordret meg til å gjøre det samme som han. Hun er en av de som oppmuntrer meg mest til å bygge ut en tilsvarende web-tjeneste og berike byen og landet. Er det ikke fantastisk, sier Bernt. 

Gode anbefalinger 

Laila Egeli Austeng gleder seg også over at folk i forsamlingen hennes lar seg berike av podcaster. Samtidig ser hun noen utfordringer.  

– Hvor bevisst er man i valg av hvem man lytter til? Hvordan finner man fram til de man velger å gi mange timer for påvirkning til? Vi kan komme til å bruke mye tid på å rydde opp i tankene til de som kommer på feil spor, og hvordan gjør man det godt og kvalitetsbevisst? Og får man lov? Er det ønskelig? Utfordringen kan være at man som pastor ikke vet hvem folk i forsamlingen lytter til og påvirkes av, sier hun. 

Lailas ønske er å få en god oversikt over hvem som er verd å lytte til og påvirkes av, slik at hun selv kan lede forsamlingen til gode podcaster. 

– Som forkynnere og ledere burde vi kanskje være flinkere til å anbefale god undervisning og henvise til andre kilder som kan stimulere våre medlemmer til åndelig vekst, sier hun. 

Mange stemmer 

Bernt tror at i vår tid, når vi bombarderes av «stemmer» hele tiden, er evnen til å sortere og velge hvem man lytter til, viktigere enn noen gang.  

– Vi må lære opp folk til å være mer kritiske og ikke sluke alt som virker forlokkende. Ja, prøve alt og holde fast på det gode, som Bibelen sier. Et viktig bidrag er å være på banen selv med så mye og god bibelsk forkynnelse som mulig, sier han.
Laila er enig. 

– Jeg tror det er viktig å trene folk til å vurdere det de hører opp mot Bibelen. Dette gjelder enten de hører noe direkte i menigheten, eller via en podcast.

 
 
Powered by Cornerstone